Folyamatfejlesztéssel kapcsolatos Lean Six Sigma excel sablonok - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kiadványok

Sablonok a folyamatfejlesztéshez


Az alábbi  sablonokat töltheti le és használhatja szabadon, amennyiben a honlapra mutató hivatkozást megtartja:


Több oszlopra, vagy más sablonra van szüksége? Írjon bátran az info@cashflownavigátor.hu címre!

Projekt rangsoroló mátrix

A projekt rangsoroló mátrix segítségével az "először a fontosat" elv betartásával azokra a LEAN SIX SIGMA fejlesztésekre koncentrálhat, amelyek a legjobb erőfeszítés - hatás arányt képviselik és a leginkább mozdítják el vállalatát a közösen definiált célok felé.

Elkészítésének lépései:
1) Definiálják közösen a projektek megítélésének szempontjait. (bátran írja felül az általunk javasolt kritériumokat és határokat!)
2) Súlyozzák 1-10-es skálán a fenti kritériumokat (10 a legfontosabb)
3) Vigyék fel a projekt javaslatokat és pontozzák 1-10-es skálán a mátrixban, hogy mennyire elégítik ki az egyes oszlopokban szereplő szempontokat.
4) A táblázat automatikusan rangsorolja az ötleteket, így kezdődhet a munka...

5S audit lap

5S célja az alap stabilitás megteremtése mind gyártásban, mind az irodai területen. Nemcsak 5S audit során, hanem bármikor egy pillantással képesnek kell lennünk felfedezni, ha abnormális helyzet alakult ki, hiszen az a munkahelyi biztonság; termék, vagy szolgáltatás minőségének; illetve hatékonyság csökkenéséhez vezethet.

A 3 "Fix" szabály a munkahelyi 5S során:

  • Fix eszközök, anyagok

  • Fix pozíciók

  • Fix mennyiségek


A 3 "Nincs" 5S audit a munkahelyen:

  • Nincs felesleges tárgy

  • Nincs rendetlenség

  • Nincs piszok, szennyeződés


Ne bonyolítsa!

Standard munkalap

Amikor lemegyünk a "Genbára" első feladatunk annak megállapítása, hogy létezik-e standard, s ha igen betartja-e a dolgozó.

A standard munkalap nem egyezik meg a munkautasítással, hiszen csak a legfontosabb lépéseit tartalmazza a folyamatnak olyan sorrendben és olyan elrendezésben, amely a legbiztonságosabb munkavégzést jelenti a dolgozó számára és mentes mindenféle veszteségtől.

A standard munkalap akkor megfelelő, ha mintegy 80% vizuális információt és maximum 20% írott szöveget tartalmaz, mely az auditot segíti.

A standard munkalap kritikus elemei:

  • Ütemidő, vagy angolul takt time

  • Műveletek sorrendje

  • Standard készlet

  • Minőség, illetve biztonság szempontjából kritikus pontok feltűntetése

Boxplot analízis

Gyakorisági eloszlások vizuális ábrázolására használjuk, különösen akkor, ha több alcsoportra osztható és a hisztogramok között nagy az átfedés.

Boxplot analízissel relatíve könnyen megállapítható mely alcsoport várható értéke, vagy ingadozása felelős a speciális görbe alakért.

Figyelem!
Minitabbal ellentétben excelben készült Boxplot elemzések nem mutatják az első, illetve harmadik kvartilistól több, mint 1,5 szórásnyira található szélsőértéket *-gal. Helyette a bajuszkák a minimum, illetve maximum értékig érnek...

Ha több, mint 4 aldoportra szeretne boxplot analízist végezni, akkor írjon az info@cashflownavigator.hu email címre!

Tekintse meg Boxlplot grafikon készítéséről szóló Blog bejegyzésünket videóval!

P Chart

SPC kontroll grafikonokat exelben is lehet készíteni, amelyre példa a mellékelt fájl.

Minőségi típusú adatok elemzésére használhatja (Hibás - Megfelelő) adatok arányára vonatkozóan változó mintanagyságok esetén.
Ez a típusú kontroll grafikon a hibás termékek arányát mutatja időrendben a várható érték +- 3 szórás távolságban.

A "gyártott", illetve "kieső" oszlopokba csak egész nemnegatív számok írhatóak.

G Chart

Ritkán előforduló eseményekről nagyon gyakran nem áll rendelkezésünkre elégséges mennyiségű adat, hogy valamely klasszikus SPC kontroll grafikonnal ábrázoljuk, azonban az ún. "time between" SPC kontroll grafikonok segítségével ez is megoldható.

A mellékelt G chart sablon

SPC grafikonok „soha be nem következő” eseményekre nemcsak az egészségügyben című Blog bejegyzésünkhöz készült

Folyamatfejlesztési tevékenység audit

A tanuló szervezetté válás egyik kulcsa a hatékonyan és hibamentesen végzett Lean Six Sigma Tevékenység, ezért mint kulcs üzleti folyamatot érdemes mérni és javítani. Ebben segít a mellékelt audit lap, de ne feledje, hogy pusztán a számok mellett fontos, hogy saját szemével győződjön meg a hiányosságokról a Genba bejáráson. Olvassa el a témáról szóló cikkünket Flow hírlevélből!


Anderson-Darling normalitás vizsgálat

Vajon az átlag, vagy a medián jellemzi jobban mennyiségi adatainkat tartalmazó adatsorunkat?
Az Anderson-Darling normalitást vizsgálat megbízhatóan alkalmazható kis elemszámú adatsor elemzésére egy rövid hipotézis vizsgálat keretében.

95%-os megbízhatóságot feltételezve amennyiben p érték >=0,05, úgy normális eloszlást követ az adatsor és az átlaggal biztonságosan jellemezhető, különben valószínűleg valamilyen szélsőérték eltávolítja (p<0,05), s inkább a medián a jobb jellemző.

Olvassa el kapcsolódó Lean Six Sigma blog bejegyzésünket!


Vízesés diagram

Vízesés diagram, vagy angolul waterfall chart segítségével vizuálisan bemutathatja az Előtte - Utána állapot között végrehajtott akciók hatásait, így azok lemásolása során (Yokoten) a legnagyobb hatással járók kerülnek először végrehajtásra. Természetesen cash flow áramlás mellett ciklusidő, átfutási idő, lekötött készlet, stb. változásaira is nagyszerűen alkalmazható

Olvassa el kapcsolódó Lean Six Sigma blog bejegyzésünket, s tekintse meg videónkat!


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz