Fenntartható 5S képzés - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Képzések

FENNTARTHATÓ 5S MÓDSZER


ajánlatot kérek


 
 
Előfordult már Önnel is, hogy őrült módon próbált rendet teremteni munkahelyén egy váratlan vevői, vagy főnöki látogatás előtt, s bizony a bejárást követően rövid időn belül nagyon hamar visszaállt az eredeti rendetlen állapot?

Vajon miért a legkevésbé rendezett munkahely válik standarddá a legtöbb vállalatnál?

 
A legtöbb vállalatnál, amelyet meglátogattam, a kollégák általában alacsonynak találják a munkahelyi rend szintjét, így könnyen feltételezhetnénk, hogy ezen könnyű javítani.
 
A kihívás általában az, hogy mindenki szeretne tiszta, rendezett munkahelyen dolgozni, viszont nem kíván másik kolléga után takarítani, rendet rakni.
 
Gondoljon csak az első bekezdésben említett rendkívül fontos látogatástól, amelytől a vállalat jövője függ! Sikerül mindenkit rávenni, hogy részt vegyen a rendrakásban és most ragyog az üzem a tisztaságtól és a rendtől. Még a csarnok levegője is sokkal kellemesebb.

 
Vajon a látogatást követően meddig sikerül fenntartani ezt az állapotot? A következő műszak kezdéséig? 1 hétig, vagy akár 1 hónapig? Miért áll vissza minden az eredeti állapotba nem is olyan hosszú idő elteltével?

 
Talán az egyik ok az lehet, hogy az a dolgozó, aki serényen részt vett a takarításban, azonban műszakkezdéskor rendetlenül, piszkosan találja a munkahelyét bizony nem fog ugyanakkora elánnal rendet rakni, sőt, lehet, hogy meghagyja a másik műszakban dolgozó kolléga számára arra gondolva, bizonyára az előző műszakban dolgozó kollégának nem volt túl jó napja. S, ha ez nem történik meg, akkor arra gondol „Ha mást nem zavar, akkor én miért foglalkozzam a problémával?”
 
A rendrakás helyett kezd mindenki idomulni a kialakult helyzethez és lassan, de biztosan bekövetkezik az a szint, amellyel mindenki elégedetlen függetlenül attól, hogy menedzserként, vagy fizikai dolgozóként vesz részt a gyártási folyamatokban.
 
Ennek hatására a legalacsonyabb szintű standard gyűrűdzik tovább az egyik munkahelyről a másikra.

 
Ha Ön is hasonlót tapasztal, akkor hadd osszak meg Önnel egy olyan módszert, aminek a megtanulásával és helyes alkalmazásával nem kell kapkodva „eldugdosni” a kacatokat, anyagokat, félkész, illetve késztermékeket a látogatók orra elől. Ez a rendkívül hatásos eljárás öt egyszerű lépésből áll és ha jól alkalmazza, akkor örökre elfelejtheti azt a kapkodást, ami a fenti szituációt jellemzi.
 
Az 5S módszer, aminek első lépése a szortírozás, azaz a felesleges dolgok eltávolítása, segít az olyan biztonságos munkakörnyezet kialakításában, ahol kiváló minőségű termékek keletkeznek veszteségmentesen. A rend nem ott kezdődik, ha valamitől időnként megszabadul, vagy egy-egy nagyon pici területet rendbe rak, hiszen annak nincs látványos eredménye, ezért a kezdeti lendület könnyen lankadhat. Az első lépés legyen radikális és a végrehajtás úgy történjen, hogy ne lehessen visszacsinálni az eredeti állapotot. Ilyen akció volt például, amikor egy nagyvállalat irodái területén helyhiányra panaszkodtak a dolgozók, s összesen 47 kétajtós nagyszekrényt, valamint 12 kisebb szekrényt távolítottunk el több, mint 8 m3 szelektíven válogatott hulladékkal együtt.
 
5S módszer bevezetésével standardokat hozunk létre közösen a munkahelyen dolgozó kollégákkal arról, hogyan is kellene a folyamatoknak működnie és miként segíti azt a rend és a tisztaság:
 
 • Az első standard, amelyet a hagyományos 5S-t folytató vállalatoknál is folytatnak az annak definiálása miként kell kinéznie a munkahelynek, amit leggyakrabban fényképekkel dokumentálnak.
 • A következő standardnak azt kell definiálnia hogyan és mikor kell az egyes 5S feladatokat elvégezni, amiben a vizualizáció nagy segítséget tud nyújtani.
 • A harmadik, sokszor alábecsült standard pedig arról szól, hogyan kell minden vezetőnek cselekednie ahhoz, hogy a standardtól való eltérést könnyebben észlelni lehessen, illetve miként történjen az elvégzendő feladatok utánkövetése, ellenőrzése.

 
 
 
Fehér Norbert vagyok, 2004 óta aktívan tanulom és alkalmazom az 5S módszert a vállalati folyamatok javítására. Tapasztalatom szerint a vállalatoknál felmerülő munkahelyi biztonsággal, minőséggel, hatékonyságokkal kapcsolatos problémák 72%-a visszavezethető valamilyen 5S jellegű problémára, így szívből ajánlom Önnek ezt a rövid könyvecskét, s ha ügyes akkor az ötleteket otthon is alkalmazhatja például garázsa, kamrája rendben tartására.

Akiknek ajánljuk:

Minőségügyesek, művezetők, csoportvezetők, műszakvezetők, koordinátorok.

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételei:
A fenntartható 5S módszer kialakítása képzésben részt vehet bárki, aki érdeklődik a téma iránt:

 • Középfokú iskolai végzettség

 • Betöltött 18. életév

 • Belső motiváció a képzésen való részvételre


Tervezett képzési idő:
Egy modul teljes képzési ideje: 16 óra (2 nap, napi 8 órával)
A képzés napi időbeosztása: 8 óra /nap
A képzés intenzitása: külön ütemterv szerint

A
fenntartható 5S módszer kialakítása képzés módszere:

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzés alapvetően gyakorlati jellegű. Az elméleti ismereteket azonnali gyakorlati alkalmazás követi.

Az elméleti ismereteket frontális előadás során szerzik meg a hallgatók.
A gyakorlati ismereteket önállóan, párban és kiscsoportos munkában sajátítják el a résztvevők.
Elméleti képzés aránya: 25 % / 4 óra
Gyakorlati képzés aránya: 75 % / 12  óra

Csoport létszám
Minimum: 3 fő
Maximum 12 fő

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzés célja: Sokan úgy definiálják 5S módszert, hogy rendezett, tiszta munkahelyet kell megteremteni, de ami igazán fontos, az maga a proaktív gondolkodásmód, amellyel folyamatosan keressük a hiba és veszteségforrásokat és igyekszünk azokat megszüntetni.

 
 

Tananyag egysége, célja, tartalma:

A tananyag alapvetően 2 részre tagolódik:


1. Modul (4 óra)

Fenntartható 5S módszer kialakításának elmélete:
 
Az 5S módszer egy öt lépésből álló folyamatot jelent, mely nevét azokról a tevékenységekről kapta, amelyeket azért végzünk, hogy a biztonságos, hiba és veszteségmentes folyamatokat megteremtsük. Az eredeti japán szavakat igyekeztem az adott tevékenységet legjobban leíró „S”-sel kezdődő magyar szóra fordítani.

1. Lépés:
 • Kell egy terv!
 • ... és egy csapat!
 • Terület kiválasztása

2. Lépés:
Rakjunk rendet MOST! - Az 5S módszer bemutatása:
 
 • Szortírozás (japánul Seiri) – Szükségtelen dolgok eltávolítása
 • Sorbarakás (japánul Seiton) – Helyet mindennek, s mindent a helyére!
 • Súrolás (japánul Seiso) – Takarítás
 • Standardizálás (japánul Seiketsu) – Fejlesztett állapotot bemutató szabvány kialakítása
 • Stabilizálás (japánul Shitsuke) – Elért állapot fenntartása

3. Lépés:
Fenntartható 5S folyamat kialakításának gátjai

4. Lépés:
Fenntartható 5S folyamat kialakításának eszközei
 
 
 
 

2. Modul (12 óra)
5S bevezetése a gyakorlatban egy minta munkahelyen.
Íme egy timlepase felvétel egy kanadai kórház példája alapján:Internet
www.leansixsigmakezikonyv.hu

www.leansixsigma.hu

A fenntartható 5S módszer kialakítása képzéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek:
Tárgyi feltételek:

 • Tábla, flipchart (előadónak  + csoportonként 1-1)

 • Post it csomagok

 • Projektor az előadáshoz

 • Takarítóeszközök és tisztítószer

 • Padlójelölő eszközök

Ajánlatkérés Fenntartható 5S módszer képzésre:


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz