Lean Six Sigma esettanulmámnyok - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kiadványok

Lean Six Sigma esettanulmányok


Az itt megtalálható Lean Six Sigma esettanulmányok a Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. tulajdonát képezik. A Lean Six Sigma esettanulmányokk termelő és szolgáltató vállalatok számára szabadon letölthetők, felhasználhatók a forrás feltűntetésével. Tanácsadó cégek kizárólag előzetes írásbbeli engedély alapján használhatják anyagainkat.

Amennyiben Ön is kedvet kapott az alábbi Lean Six Sigma esettanulmányok alapján vállalatának kulcs üzleti folyamatainak fejlesztéséhez, tekintse meg képzési ajánlatunkat, s kérjen az Ön igényeire testre szabott Lean Six Sigma képzés tematikát.


Lean Six Sigma esettanulmányok:
7 minőségügyi eszköz, Utazó ügynök probléma, Toalett Kaizen, SPC esettanulmány, Puding próbája, Skontó probléma
, Ipar 4.0 -> Logisztika 4.0, Az innovatív vezetés a működési kiválóság modelljében; Destruktív gage R&R útmutató, Webshop logisztika

A LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyve

 
Hiánypótló kézikönyv a folyamatfejlesztésről a DMAIC módszer leírásával, sok-sok Minitab szoftverrel készült példával, esettanulmánnyal.
A 430 oldalas Lean Six Sigma kézikönyvhöz amellett, hogy 200+ ábra, grafikon tartozik, ellenőrző listákat, folyamatábrákat és több esettanulmányt is bemutat, valamint a fejezetek végén található QR kódok segítségével a Lean Six Sigma e-learning portálra ugorhat, ahol 50+ Minitab szoftver magyarázatát bemutató videó, továbbá interaktív kvíz, záróvizsga segítik a tanulást.

Lean Six Sigma kézikönyv beleolvasó (ingyenesen letölthető)


Útmutató destruktív Gage R&R vizsgálatok elvégzéséhez

 
 
A mérőrendszer elemzés (angolul Measurement System Analysis, vagy röviden MSA) elengedhetetlen lépés egy Lean Six Sigma projekt végrehajtása során annak Mérés fázisában. Mérőrendszer vizsgálat végrehajtásával meggyőződhetünk a folyamatról gyűjtött adataink megbízhatóságáról így, például teljesen felesleges megmérni a vérnyomásunkat, ha a mérőeszköz nem szolgáltat megbízható adatokat.

Minitab számos eszközt ajánl segítségül, hogy a rendelkezésre álló mérőrendszert megvizsgáljuk közöttük a Gage R&R analízist és az esettanulmányban áttekinjük, hogy destruktív teszt esetén vajon a Gage R&R Crossed, vagy a Gage R&R Nested vizsgálat választása a célravezetőbb.Webshop logisztika folyamat fejlesztése Lean Six Sigma módszerrel

 
LEAN sebesség + SIX SIGMA minőség nemcsak a gyártásban, hanem az irodai, valamint a logisztikai folyamatokban is lehetségesek.
Az itt bemutatásra kerülő esettanulmányból megismerheti milyen hatékonyan egészíti ki egymást Lean, illetve Six Sigma módszer és melyek a DMAIC folyamat egyes lépéseinek főbb teendői.
A képre kattintva a 26. MLBKT kongresszus lean szekciójában elhangzott előadást tekintheti meg, míg az alábbi linken a teljes esettanulmányt olvashatja el "A LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyve" honlapján:Az innovatív vezetés a működési kiválóság modelljében

 
„A kiváló működés legfőbb ellensége nem a gyenge vagy a középszerű teljesítmény, hanem ha egyszerűen »csak« jól végezzük a feladatunkat”
Jim Collins

Bárminemű üzleti siker csakis akkor érhető el, amennyiben a vállalati stratégia, a folyamatfejlesztő tevékenység, valamint az innováció szinergikus hatásai megfelelően koordináltan egyesülnek vállalati szinten mind a stratégiai, mind az operatív tevékenységekben.

Ipar 4.0 -> Logisztika 4.0


Ekészült egy korábbi blog bejegyzésben beharangozott tanulmány, melyben megpróbáltam áttekinteni az ipar 4.0 okozta kihívásokat és lehetőségeket a vállalati logisztikai folyamatokban SCOR modellen végighaladva.

Néhány izgalmas kérdés a dokumentumból:

  • Milyen globális trendek jelentenek kihívást a logisztika számára a következő 20-25 évben?

  • Vajon tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

  • Mikorra terjed el a 3D nyomtatás, valamint a csomagszállító robotok alkalmazása a mindennapokban?

Ehhez hasonló kérdéseket igyekszik megválaszolni a kutatási jelentés.

(Logisztika 4.0 pdf-ben)

A 7 minőségügyi eszköz szerepe a strukturált folyamatfejlesztési tevékenységben


Számos eszköz, illetve módszer áll a folyamatfejlesztő és minőségjavító szakemberek számára manapság, s bizony gyakran nem egyszerű eldönteni, mely eszköz használata célravezetőbb az adatgyűjtés, elemzés, fejlesztési lehetőségek kiválasztását követő megvalósítás, illetve a fenntartás során.


E dokumentumban megpróbáljuk bemutatni a 7 minőségügyi eszköz felhasználásában megrejlő lehetőségeket mind a PDCA ciklus, mind a Six Sigma DMAIC eljárás során.

(7 minőségügyi eszköz pdf-ben)

Egy utazó kereskedelmi ügynök végig kívánja látogatni az összes megyeszékhelyt Magyarországon, úgy hogy minden helyiséget csak egyszer látogat meg Zalaegerszegről kiindulva, s visszatérve a legkisebb távolságot tegye meg.<br /><br />Lássuk miként lehet megoldani a problémát excel solverrel és miként alkalmazható Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során például egy gyártócsarnokban, vagy raktárban.<br />

Utazó ügynök probléma


Egy utazó kereskedelmi ügynök végig kívánja látogatni  az összes megyeszékhelyt Magyarországon, úgy hogy minden helyiséget csak egyszer látogat meg Zalaegerszegről kiindulva, s visszatérve a legkisebb távolságot tegye meg.

Lássuk
hogyan lehet megoldani a problémát excel solverrel és miként alkalmazható Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során például egy gyártócsarnokban, vagy raktárban.

(Utazó ügynök probléma pdf-ben)
(Excel solver munkafüzet letöltése)

Toalett Kaizen


Bármely folyamat fejleszthető, amelyet folyamatábrával le tudunk írni és rendelkezésünkre áll valamilyen mérőrendszer a teljesítmény mérésére.

Toalett Kaizen esettanulmány egy nagyon egyszerű folyamat során fellépő fejlesztési lehetőségeket mutatja be.

Bár bizonyára Ön is ki tudná egészíteni a mellékelt Lean Six Sigma esettanulmányban szereplő kaizen ötleteinket, azonban javasoljuk, hogy elsősorban kulcs üzleti folyamatokban meglévő hibák számának és a veszteségforrások csökkentésére koncentráljon, hiszen a tanuló szervezet kultúrájának kialakítása mellet kaizen elsődleges célja a vevői elégedettség növelése!
(tovább a Toalett Kaizen esettanulmányra...)

, avagy mindig készítsen gyors spc grafikont cp / cpk elemzés előtt Lean Six Sigma projektjében

Ellenőrizze folyamata stabilitását!


A mellékelt Lean Six Sigma esettanulmánnyal be szeretnénk mutatni, hogy a hagyományos várható érték, ingadozás, elemszám és görbe alak jellemzés mellett miért fontos a stabilitás vizsgálata statisztikai folyamat kontroll (röviden spc) grafikonnal, mielőtt folyamatfejlesztébe, vagy folyamatképesség vizsgálatba kezd akkor is, ha az adatsor... (tovább az esettanulmányra)


avagy a puding próbája...

Puding próbája…


, avagy folyamatfejlesztés Six Sigma módszerrel a gyártásban

A Krémesen szép az élet Kft. az elmúlt hetekben több vevői reklamációt kapott 200 grammos poharas pudingkészítményeivel kapcsolatosan, mivel a nagykereskedőnél történt mintavételek során a tényleges töltési tömeg alacsonyabb volt, mint a névleges.

A reklamációk nyomán a vállalat vezetése úgy határozott, hogy a DMAIC problémamegoldási folyamattal kívánja a probléma gyökerokát... (tovább az esettanulmányra)


Skontó probléma…


, avagy folyamatfejlesztés Office területen Lean Six Sigma módszerrel

A Kütyügyártó Zrt. 2 hónapja zárt le egy Lean Six Sigma projektet amelyet pénzügyi területen indított cash flow-jának és üzleti eredményének javítása céljából. A fejlesztés éves szinten 15 mFt megtakarítást hozott.   

A DMAIC projekt első lépése a ... (tovább az esettanulmányra)


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz