Hogyan válasszon Lean Six Sigma projektet? - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hogyan válasszon Lean Six Sigma projektet?

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Általános ·
Tags: LeanSixSigmafolyamatfejlesztésprojektprojektdefiniálás

Hogyan válasszon Lean Six Sigma projektet?


Bármely Lean Six Sigma projektnek 5 kritériumnak kell megfelelnie:

  • Valamely kulcsfolyamathoz kapcsolódik

  • Világos és egyértelmű mérőrendszerrel rendelkezik az ahhoz tartozó cél egyértelműen definiált

  • Valós problémát szűntet meg, mely abból ered, hogy a mérőrendszer nem képes teljesíteni elérni a célt

  • Tényleges megtakarítást okoz a Lean Six Sigma megoldás, mely

- Árbevételt növel, vagy
- Költséget csökkent, vagy
- Lekötött tőkét (készletet) csökkent
úgy, hogy közben a másik két feltétel a fentiek közül nem sérül (!)

  • Külső / belső vevői igényt elégít ki


Amennyiben a fenti feltételek akár egyikének kielégítése is sérül, úgy komoly kockázatok jelentkeznek a projekt befejezhetőségét illetően (legyen az akár határidő, akár tényleges befejezés).

Mielőtt azonban projektötlet tesztelné a fenti feltételek szerint, figyelembe kell venni 2 másik faktort is, ha sikert akar elérni:

Ön melyik negyedből választana projektet, ha azt az alábbi mátrixba kellene besorolni?Valószínűleg megmosolyogna minden olyan ötletet, amely a 3-as, vagy 4-es negyedbe tartozik, hiszen a 80/20-as, vagy az "először a fontosat!" szabályokat bizonyára ismeri.

Csábító lehet olyan feladat kiválasztása, mely az 1-es negyedbe tartozik és sajnos sokan követik is el ezt a hibát. Igen hibát, hiszen az 1.negyed a folyamatos tűzoltásról szól, tehát nincs 1-2 hét, vagy akár hónap arra, hogy eredményeket produkáljon, mert főnöke, vagy egyenesen a vevő sűrgeti nap mint nap. Ebben a negyedben senki sem szeret dolgozni, mert mókuskeréknek is hívják. Itt nincs idő kivárni, hogy 100%-ban megfelelő legyen az Ön megoldása, hanem ha 60-70%-ban már működik, akkor érdemes megvalósítani. Ezeket a fejlesztések általában lean eszközökkel érhetőek el és ezért is nevezik az ebbe a negyedbe tartozó projekteket gyors kaizen-nek.

Az Ön által végrehajtott Lean Six Sigma fejlesztés akkor lehet eredményes, ha sikerül a sürgős és fontos negyedből a fontos, de nem sürgős negyedbe áttolni a feladatot.

A 2. negyedben ugyanis valóban hátra lehet dőlni és gondolkozni azon mi lehet a gyökéroka (vagy tényleges oka) a problémának és 60-70%-os megoldások helyett valódi 100%-os megoldásra törekedve megszűntetni azt teljesen. Itt van idő gondolkodni, kísérletezni. Itt használhat Lean, illetve Six Sigma eszközöket attól függően melyikben érzi gyakorlottabbnak magát, vagy érzi hasznosabbnak...

Javasolom, hogy első projektjét inkább a 2. negyedből válassza, hogy legyen ideje tanulni és javítani, ha nem sikerül elsőre megoldani a problémát!

Projektválasztásnál a következő szempont pedig legyen az adatok elérhetősége!

Jegyezze meg!
Nem létezik 100%-ban tökéletes adathalmaz viszont, ha 80-90%ban megbízható, akkor nyugodtan elkezdheti a munkát. Ha valaki reklamál, hogy nem tökéletes, akkor kérje meg, hogy hozzon pontosabb adatokat, de addig is maradjanak a rendelkezésre állóknál. Sok esetben
tapasztaltuk továbbá, hogy a projektre fordított idő felét, vagy akár 2/3-át az adatgyűjtésre fordították a csapatok ahelyett, hogy tényleges akciókat foganatosítottak volna. Kezdjen valamit a rendelkezésre álló nagyjából megbízható adatokkal és hacsak lehet ne kezdjen újabb adatgyűjtésbe!

Ha vannak adatai, akkor ábrázolja azok trendjét!A bal oldali grafikonon található 3 folyamat közül melyiket fejlesztené elsőként, ha az elfogadható tartomány a szaggatott vonal fölött található?

Gondolom Ön is a "B"-t választaná, hiszen jóval a cél alatt található és a trendje is negatív. (ez egy tipikus fontos és sürgős feladat).

Második projekt esetén viszont érdemes elgondolkozni azon, hogy bár az "A" a rossz tartományban található, azonban javuló trendet mutat (talán pont egy Lean Six Sigma projekt hatására), s ha nem nyúl hozzá néhány periódust követően már elfogadható szinten lesznek az eredmények.

"C" viszont egy tipikus fontos, de egyelőre nem sürgős projekt, s ha semmit sem teszünk akkor hamarosan "tűzoltásra lehet szükség.

Tehát a javaslat a következő:
1 - B
2 - C
A harmadikat pedig hagyjuk kifutni és ünnepeljük meg az elért sikert :-)


Mielőtt bemutatnánk a lean six sigma projekteket rangsoroló mátrixot ideje szót ejteni arról milyen projektet NE válasszon:

Hatás tekintetében:
- Riportok, jelentések átalakítása
- Adott folyamat teljesítményének mérése
- Szállító teljesítményének javítása anélkül, hogy az az eredményt megosztaná az Ön vállalatával
- Nem kritikus / nem szűk keresztmetszet tevékenység ciklusidejének csökkentése


Erőfeszítés tekintetében:
- Vállalati szintű számítógép hálózat kialakítása
- Egész termékcsalád profitabilitásának növelése
- Az éves tervezési folyamat javítása


Valószínűsíthető a kudarc, ha:
- Nincs összhangban a menedzsment céljaival
- Olyan folyamat fejlesztését foglalja magában, amely hónapokig nem mutat eredményt
- Más kockázatos kimenetelű projekt befejezésétől függ
- Nagyon elfoglalt / leterhelt kollégák segítségét igényli


És végül mellékeljük a Lean Six Sigma projekteket rangsoroló mátrixot, amennyiben rajt hagyja a linket honlapunkhoz.

A mátrix használatának lépései:

  • Tekintse át a kritériumokat és frissítse fel azokat vállalata igényei szerint!

  • A rangsoroló mátrix feketével jelölt celláiban a vevő szempontjai szerint súlyozza a kritériumokat! (1 - nem fontos; 10 - kritikus)

  • Töltse fel a mátrix sorait értékeljék, hogy adott projekt mennyiben teljesíti az adott kritériumot (1 - alig; 10 - tökéletesen)


Ugye nem kell említeni, hogy akkor a leghatékonyabb a rendelkezésre álló erőforrások elosztása az egyes Lean Six Sigma projektek között, ha minden osztály vezetője kitölti és együtt tekintik át a lehetőségeket...

Jó munkát kívánok, s amennyiben segítségre, vagy további Lean Six Sigma folyamatfejlesztéssel kapcsolatos tanácsra van szüksége keressen bizalommal!

Tekintse meg  Six Sigma
képzési tematikánkat, olvassa  hírlevelünket, Six Sigma  esettanulmányainkat, vagy  Blog bejegyzéseinket!

Jó folyamatfejlesztést kívánok!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz