Legyen Ön is újra "Miért?" ember! - 5 Miért analízis - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Legyen Ön is újra "Miért?" ember! - 5 Miért analízis

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: 5MiértLeanSixSIgma

Legyen Ön is "Miért?" ember! - 5 Miért analízis

5 Miért? módszer talán a leggyakrabban alkalmazott Lean Six Sigma eszköz problémamegoldás és folyamatfejlesztés során, s mint az alábbi példából Ön is láthatja, bárki alkalmazhatja ún. lineáris típusú problémák gyökérokának felderítésében:


Mielőtt Mark L. Fox úr elkötelezte volna magát TRIZ módszer mellett és megírta könyvét Da Vinci and the 40 answers címmel NASA-nál dolgozott tervezőmérnökként és egyik alkalommal azt a feladatot kapta, hogy egy rakéta hajtóművének kivezető fúvókáit tervezze meg.

Természetesen a tervrajz elkészült és továbbításra került gyártásra, viszont Fox úr csak a rakéta kilövésekor szembesült azzal a ténnyel, hogy nem az általa megadott specifikációk szerint lett legyártva, a hajtómű, hanem a kisebb méretben, s ezáltal elvesztette a tolóerő majdnem 20%-át veszélyeztetve a több millió dolláros szerkezet pályára állítását.   5 Miért analízis Mark L. Fox módra:

5 Miért analízis - Probléma felvetése:
A rakéta elvesztette tolóerejének mintegy 20%-át a tervezettnél szűkebbre gyártott hajtómű fúvókák miatt, ezáltal veszélybe került a pályára állás.

5 Miért analízis - 1. Miért?
Mert a hajtómű a gyártója módosította az alkatrész méreteit a tervhez képest.

5 Miért analízis - 2. Miért?
Mert a gyártó vállalat Utah államban székel és vasúton kellett az alkatrészt a floridai kilövő állomásra szállítani, viszont a szerelvényre nem fért fel a hajtómű.


5 Miért analízis - 3. Miért?
Azért nem fért fel a hajtómű a vasúti kocsikra, mert a sínpárok standard távolsága 4 láb 8 és fél hüvelyk az USA minden államában.5 Miért analízis - 4. Miért?

Mert a méreteket USA az angol vasúti specifikációkból vette át, ahol korábban ezt a távolságot definiálták.


5 Miért analízis - 5. Miért?

Mert Angliában a vasúti kocsik szélességét a lovas kocsik tengelyszélességére méretezték a nagy vasútépítések során.5 Miért analízis - 6. Miért?
Mert már az ókorban is ilyen volt a harci kocsik tengelyének a szélessége.5 Miért analízis - 7. Miért?
Mert pont ilyen széles 2 megtermett harci paripa fara :-)Tehát foglaljuk össze Mark L. Fox úr 5 Miért analízisének lényegét:

2 ló segg miatt elvesztette rakétája tolóerejének majdnem 20 százalékát veszélyeztetve egy több millió dolláros projekt sikerességét.

Tanulság:
1.
A specifikációk és a bürokrácia örökké élnek.
Lean Six Sigma folyamatfejlesztő tevékenység során időről időre tekintse át és bátran kérdőjelezze meg azokat, hiszen lehet, hogy idejét múltak, feleslegesek, vagy megváltoztathatók!

2. 5 Miért analízis során a probléma gyökérokát csak általában lehet 5 db Miért kérdéssel elérni. Van amikor 5 Miért analízist nevezhetnénk 3 Miért, vagy 7, illetve 9 Miért analízisnek is :-)
Mindig az Ön döntése, hogy tovább kíván lépni, avagy sem!

Jegyezze meg továbbá, hogy
5 Miért analízis semmit sem ér, amennyiben nem fogalmaz meg akciókat a probléma gyökérokának megszűntetésére, s nem ellenőrzi le ezek végrehajtását.

Miből lehet tudni, hogy helyesen hajtotta végre az 5 Miért analízist?
Onnan, hogy a probléma 5 Miért analízise során azonosított gyökérokra hozott akció végrehajtását követően a hiba nem fordul elő ismét.

S miért szerepel a címben az "újra" kifejezés?
Talán az alábbi videóból visszajön saját, vagy gyermeke "Miért" korszaka :-)További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma  hírlevelünket,  esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz