Ne legyen pulyka, s ne is vezesse pulyka módjára vállalatát! - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ne legyen pulyka, s ne is vezesse pulyka módjára vállalatát!

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Általános ·
Tags: működésikiválóságmodelljeinnovációstratégiafolyamatfejlesztés
Nyugodjon békében, Pulyka úr!

Nassim Taleb, a Fekete hattyú című könyv szerzője egy pulyka történetét meséli el, amelyet szeretnék Önnel megosztani hálaadás előtt néhány nappal:Pulyka úr az USA-ban élt egy farmon, s minden reggel finom falatokat kapott a gazdától.  
Már 1000 napja táplálta a farmer és bizony a pulykában nap nap után erősödött a gazda iránti bizalom a korábbi tapasztalatai alapján. Arra számított, hogy jobbnál jobb falatokkal látja el az újabb találkozásukkor, hiszen az előző 1000 nap során mindig ugyanaz a kellemes dolog történt vele, így biztosan folytatódik a jövőben is.

Minél inkább közeledett a hálaadás napja, annál veszélytelenebbnek látta Pulyka úr az életét. Pont ma reggel érezte magát a legnagyobb biztonságban, amikor a levágására sor került...

Pulyka úr ma hajnalban nagyon gyorsan megértette milyen katasztrofálisan rosszul mérte fel a helyzetét a farmon és a gazdával szemben táplált bizalmát.

Nyugodjon békében, Pulyka úr!


Mit tanulhatunk a pulykától?

Talán akkor érzi magát leginkább biztonságban minden vállalati vezető, amikor jól mennek a dolgok és minden rózsás. Egészen addig, amíg valami váratlanul meg nem változik a vállalat környezetében és jelentős módosítást igényel a jelenlegi stratégiában.
 
A látványos válságok rendkívüli módon elősegíthetik a dolgozók figyelmének a felkeltését és az érzékelt veszély szintjének növelését, amivel cselekvésre lehet őket ösztönözni. Azonban, ha nincs krízis, akkor egy jó vezetőnek generálnia kell mesterségesen, hogy a szervezet megőrizhesse rugalmasságát a válaszlépések gyors végrehajtásában!

Bárkit érhetnek hasonló meglepetések, amennyiben nem számol az iparágát befolyásoló romboló technológiákkal. Nem is kell nagyon körülnézni a világban ahhoz, hogy ma is hasonló mértékű változásokat lássunk:
 
  • az Über, a világ egyik legnagyobb taxisvállalata, amely egyetlen gépkocsival sem rendelkezik;
  • a Facebook, mint a jelenleg legnépszerűbb médiaszolgáltató semmiféle tartalmat nem állít elő;
  • az Alibaba, mint a világ egyik legértékesebb kiskereskedője nulla készletet birtokol és végül
  • az Airbnb egyetlen ingatlannal sem rendelkezik, pedig a világ egyik legnagyobb szállásadója.

Holisztikus megközelítésben az üzlet egyrészt a folyamatos értékteremtésről, másrészt a fejlesztésről szól. Elsőként valamilyen új termék vagy szolgáltatás kerül létrehozásra, amit a piac igényel, majd megpróbáljuk azt fejleszteni, javítani a vevői igény jobb kielégítése érdekében, amitől az újra egyedivé tud válni (miután versenytársak is beléptek a piacunkra).
 
Ideális esetben a munka a vízió megalkotásával, a stratégiai gondolkodással kezdődik, azonosítva a vevői, valamint a szervezeti igényeket. Ezzel párhuzamosan döntés születik arról, hogy a jelenlegi piaci pozíciót nemcsak megtartani, hanem növelni is kell a jövőbeni fennmaradás érdekében. Mindezek formába öntését szolgálja a stratégiai tervezés folyamata, amely a megalkotott stratégiát összekapcsolja a végrehajtandó akciókkal. Az így megalkotott mérhető célok, prioritások adják meg a keretet ahhoz, hogy a vállalat működését javítsa, illetve innovatív új termékeket, szolgáltatásokat vezessen be.

Ismerkedjen meg a működési kiválóság modelljével és a vezetői feladatokkal a legújabb esettanulmányban, hogy Ön és a vállalata sorsa ne váljék hasonlóan tragikussá, mint Pulyka úré!

 
 
 


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz