BOEING 777 - gyors átállás - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

BOEING 777 - gyors átállás

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: leangyorsátállás

BOEING 777 - gyors átállás
Gyors átállás lean definíció szerint az a teljes folyamat, melynek során adott berendezést, vagy komplett gyártósort egyik termékről a másikra állítjuk át. Átállási idő pedig az előző termék utolsó jó darabja és az új termék első jó darabja között eltelt idő.

Mivel az átállási idő alatt nem keletkezik olyan termék, vagy szolgáltatás, amelyért a vevő hajlandó fizetni, ezért nem képvisel hozzáadott értéket, így célunk az időráfordítás minimalizálása.

Minimális átállási időt 2 módon lehet elérni:

1) A tradicionális megközelítés az átállások számának csökkentésével operál. Így nagyobb gyártási kötegeket alkalmazva ritkábban kell átállni, s az egy darab termékre jutó számviteli idő minimálisra csökken, amit az alábbi táblázatban foglaltunk össze 100, 1 000 vs. 10 000 darabos LOT-ok esetén:
Excelben jól is nézne ki táblánk, ha korlátlan kereslettel bírna termékünk, azonban amennyiben a valós vevői megrendelés helyett készletre gyártunk, akkor túlkészlet veszteségre cseréljük el a várakozási veszteséget. A túlkészlet viszont a legfőbb veszteségforrásnak tekintünk Lean módszer szerint, hiszen abban minden más veszteségforrás jelen van.

Ráadásul nemcsak a késztermék készlet, hanem a gyártásközi is rendkívüli módon megnő a nagyobb kötegek miatt, s ezzel párhuzamosan a gyártás átfutási ideje meghosszabbodik. A gyártásközi készlet növekedése egészen pontosan egyenlő lesz a köteg méret változás és a munkahelyek számának szorzatával.

A fent leírtak miatt az átállások gyakoriságának csökkentése fals eredményre vezet és ezért TILOS alkalmazni különösen ott, ahol a kereslet korlátos és a mix közepes, vagy nagy!

2) Lean megközelítés viszont az átállások idejének csökkentésével igyekszik rugalmasabbá tenni a gyártást, hogy az állandóan változó vevői igényeket minél gyorsabban lehessen kielégíteni.  Eszközei az átállási idők dokumentálása, lépésekre bontása, majd részenként történő fejlesztése a költség
haszon elv figyelembevételével.

Gyors átállás kaizen megvalósítása 5S-sel kezdődik és végződik, s a főbb lépéseket az alábbi grafikán foglaltuk össze:A folyamat dokumentálására számos eszköz alkalmas, akár párhuzamosan használva, azonban kétségtelenül a videokamera a legalkalmasabb olyan tapasztalt személy kezében, aki ismeri a folyamatot.

Bár a fenti videóban bemutatott time lapse üzemmód látványos az előtte - utána állapot bemutatására, mégis a normál felvételi módot javasoljuk...

Kíváncsi a gyors átállás 8 alapszabályára? Vagy a videokamera használat 5 trükkjére gyors átállás kaizen során?

Kérjen időpontot személyes konzultációra az info@cashflownavigator.hu email címen, vagy telefonon és megtudhatja!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz