Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: GageR&R;CrossedDesign;NestedDesign;MSA;MérőrendszerelemzésSixSigma
Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához

A mérőrendszer elemzés (angolul Measurement System Analysis, vagy röviden MSA) elengedhetetlen lépés egy Lean Six Sigma projekt végrehajtása során annak Mérés fázisában. Mérőrendszer vizsgálat végrehajtásával meggyőződhetünk a folyamatról gyűjtött adataink megbízhatóságáról így, például teljesen felesleges megmérni a vérnyomásunkat, ha a mérőeszköz nem szolgáltat megbízható adatokat.

Minitab számos eszközt ajánl segítségül, hogy a rendelkezésre álló mérőrendszert megvizsgáljuk, s ezek közül a leggyakrabban használtak az alábbiak:

Minőségi típusú adatokat szolgáltató mérőrendszerre (pl. OK/NOK):
  • Attribute Agreement Analysis
Mennyiségi típusú adatokat szolgáltató mérőrendszerre (pl. tömeg, magasság stb.)
  • Type 1 Gage Study (cg / cgk)
  • Gage Linearity and Bias Study
  • Gage Run Chart
  • Gage R&R Study
    • Gage R&R Crossed
    • Gage R&R Nested
 
Destruktív teszt definíció
Lean Six Sigma mérőrendszer vizsgálat során, amikor mért adatok keletkeznek (pl. tömeg, hossz, ciklusidő stb.) a nem destruktív teszt azt jelenti, hogy minden dolgozó minden terméket többször meg tud mérni. Ebben az esetben a Gage R&R Crossed design-t fogjuk választani.

Számos olyan helyzet létezik azonban, amikor a mérés során vagy megsemmisül a termék, vagy annak mért karakterisztikája megváltozik. Ilyen lehet például egy törésteszt, vagy esetleg valamely kémiai folyamat. Például képzelje el annak az erőnek a mérését, ami ahhoz szükséges, hogy egy M&M’s zacskót kinyissunk.

Milyen mérőrendszer vizsgálatot lehet elvégezni ez utóbbi esetekben? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy a mérőrendszer megbízható adatokat szolgáltat és tovább léphetünk a Lean Six Sigma projektünkkel?

Mivel statisztikai elemzésről van szó, így a válasz is nagyon röviden a szokásos „… attól függ…”, mint számos Six Sigma eszköz esetén… 😊

Gage R&R Crossed, vagy Gage R&R Nested? Részletes leírás az esettanulmányok között Útmutató destruktív Gage R&R mérőrendszer vizsgálatok végrehajtásához címmel.


Többek között a destruktív  mérőrendszer vizsgálat végrehajtásáról is részletesen tanulhat gyakorlatorientált Lean Six Sigma képzéseinken, vagy olvashat a LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyvében ajándék e-learning portál hozzáféréssel.

Vásárolja meg magának, vagy küldje el beszállítójának ajándékba!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz