Dupla módusz probléma - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Dupla módusz probléma

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: SixSigmaStatisztikaMóduszMediánÁtlag

Dupla módusz problémaSix Sigma képzések során statisztika alapok modul keretében tanulunk a kulcs vállalati folyamatot leíró adatsor jellemzéséről (várható érték, ingadozás, elemszám és görbe alakja) Lean Six Sigma Green Belt jelöltekkel és tipikus beugratós kérdés szokott lenni részemről, hogy az átlag, vagy a medián jellemzi-e jobban a dupla módusszal rendelkező folyamatokat. Általában egy gyors normalitás teszt elvégzését követően csoportosan válaszolják: „Mivel p<0,05, ezért mediánnal.” pedig valószínűleg egyikkel sem lehet...

Bár a valóságban több adatsor  is dupla módusszal rendelkezik (pl.  testmagasság - férfiak és nők együtt), azonban, ha Ön például hisztogrammal ábrázolja azt és élesen elkülönülő csoportokat lát, akkor  inkább gondoljon arra, hogy talán 2 különböző folyamat adatai keverednek (különböző gépek, műszakok, módszerek, stb.), illetve valami szignifikáns  változás történt a folyamatban (egy kis SPC grafikonnal szintén könnyen elemezhető).

Ekkor javaslom a komponensekre bontást, keresztpróbák alkalmazását, illetve visszanézni mi változott a folyamatban, mert ezek együtt nem vizsgálhatók és félrevezető következtetéseket tudna csak levonni.  

Kedves Hölgyolvasók!

Amennyiben nyáron a strandon sütkérezve partnerük elmélázva tekint egy adott pontra, kérem ne szidják meg! Lehet, hogy folyamatfejlesztésen gondolkozik és a dupla módusz probléma megoldását keresi…
J


Jó nyaralást és pihenést kívánok minden folyamatfejlesztőnek!

Fehér Norbert


További információkért folyamatfejlesztésről és statisztikai módszerekkel történő problémamegoldásról olvassa Lean Six Sigma  hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz