A legjobb videó 5S-ről, vizualizációról és standard munkavégzésről - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A legjobb videó 5S-ről, vizualizációról és standard munkavégzésről

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: 5SStandardmunkavizualizáció
A legjobb videó 5S-ről, vizualizációról és standard munkavégzésről

Az év elején lehetőségem adódott csatlakozni "A kiemelkedően eredményes pedagógusok 7 szokása" című tréninghez, amelyet a Franklin Covey intézet szervezett nálunk a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszeg karán.

A programot természetesen már korábbról ismertem, hiszen Stephen R. Covey híres könyve kötelező irodalom mindazok számára, akik fejleszteni kívánják saját képességeiket nemcsak a magánélet, hanem a szakma terén is. A 7 szokás sorban a következő:
  1. Légy proaktív!
  2. Tudd előre, hová akarsz eljutni!
  3. Először a fontosat!
  4. Gondolkodj nyer-nyerben!
  5. Először érts, aztán értesd meg magad!
  6. Teremts szinergiát!
  7. Élezd meg a fűrészt!

A 7 szokással és a programmal először 15 évvel ezelőtt találkoztam egy multinacionális vállalatnál, ahol egy nagyobb menedzsmentváltással egyidejűleg a szervezeti felépítés is komolyan átalakításra került, ugyanis a korábbi hierarchikus modell helyett a vevőorientáltabb mátrix szervezet került kialakításra. Ezzel párhuzamosan pedig olyan új Balanced Scorecard (BSC) alapuló teljesítményértékelő rendszer került bevezetésre, mely nagyot lendített azon, hogy a vállalat sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudjon megfelelni a változó vevői igényeknek.

A mostani 3 napos képzés bár a személyes célokra és fejlődésre koncentrált elsősorban, mégis felidézte bennem az akkori szervezeti változásokat, valamint az azzal járó kihívásokat.

Izgalmas tapasztalat volt látni, hogy maga az alapítvány milyen kiváló minőségű tananyagot, interaktív gyakorlatokat és nem utolsó sorban videókat rakott össze.

A 4. szokással (Gondolkodj nyer-nyerben!) kapcslatosan pedig egy szenzációs videót mutatott be az előadó egy apáról, aki felelősségvállalásra kívánja tanítani fiát azzal, hogy megbízza a ház körüli pázsit gondozásával.
Rendkívül vicces és tanulságos, ahogyan a zöld és tiszta fogalmakat tisztázza összehasonlítva a szomszéd udvarát a sajátjával, miközben fiával sétál (azaz kimegy a Genbára). Nem mesél általánosságban, ami félreérthető lehet, hanem egyértelműen bemutatja a jó (szomszéd udvara), illetve rossz (saját udvar) példát.
Nem utasít, hanem a fiúra (azaz a dolgozóra) bízza annak a módszernek a megválasztását, amellyel a célt el lehet érni, s ez rendkívül hasznos, ha fenntartható eredményeket kíván bárki is elérni folyamatfejlesztés során, hiszen, mint mondja az apa "senki nem tehető felelőssé a munkájáért, amennyiben nem hagyjuk, hogy maga válassza meg a módszert annak elvégzésére".
A "lead by example", azaz a példamutatóan eljárni alapelv szintén megjelenik, hiszen első alkalommal együtt végzik el a munka egy részét azért is, hogy egyrészt biztosítsa fiát támogatásáról, amennyiben szükségét érzi, másrészt ellenőrizze, hogy megértette a srác az elvárást.
A heti közös audit a fenntarthatóság megteremtését szolgálja és bizony tanulságos változásmenedzsmenttel kapcsolatos észrevételeket is levonhatunk, mint kívülálló nézők.

Csak 5 perc, de megéri!


Az Ön számára mik a legfontosabb 5S-sel, vizualizációval, illetve standard munkavégzéssel kapcsolatos alapelvek?

Hogyan kommunikálná kollégái, vagy akár családtagjai felé, ha csak 5 perc állna rendelkezésére?


További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma esettanulmányainkat , illetve hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Fehér Norbert

A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz