Köztes raktár helyének meghatározása - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Köztes raktár helyének meghatározása

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Solver ·
Tags: Solvertermelésilogisztikaköztesraktároperációkutatás

Köztes raktár helyének meghatározása  
Ebben az esettanulmányban egy újabb optimalizálási problémát oldunk meg excel solver segítségével, amely mint telephely probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a termelési, vagy elosztási logisztikában.

A telephely probléma abban különbözik a szállítási feladattól, hogy a szállítási útvonalak mellett a "telephelyek" egy részének optimális helyét is meg kell határozni. Excel modellünkben a pozíciókat xy koordináták alapján rögzítjük, s a távolságokat az ún. euklideszi távolságok alapján határozzuk meg.  

Tekintettel arra, hogy a szállítási költségek a távolságoktól, azok pedig a helyiségek koordinátáitól függnek, így egy nemlineáris optimalizálási problémáról van szó.

A feladat a következő:
Egy termelővállalat alapanyag raktárából 8 gyártócellát kell ellátni alapanyaggal, mely jelenleg magas anyagmozgató létszámot igényel, mivel kis anyagmozgató kocsikkal kell ellátni a feladatot.

Vajon egy köztes raktár létrehozásával csökkenthetőek az anyagmozgatás költségei minden esetben?
Ön milyen modellt készítene és oldana meg excel solver segítségével?

Az esettanulmány Heinz Peter Reidmacher Excel közgazdászoknak című könyvében szereplő példa módosításával készült.

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet letöltése.
Prezentáció letöltése pdf-ben.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma        esettanulmányainkat, illretve  hírlevelünket , tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz