Dögös tyúkok és az innováció - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Dögös tyúkok és az innováció

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Triz ·
Tags: TrizkreatívméminnovációkognitívstílusinnovátorfolyamatfejlesztőTRIZ

"Dögös tyúkok", avagy egy mém életre kel


Profi honlapkészítők szerint izgalmas tartalom mellett egy aranyos kisgyermeknek, vagy egy dögös „tyúknak” kell honlapunk címlapjáról az Olvasóra tekintenie ahhoz, hogy ne navigáljon el oldalunkról.

Úgy döntöttünk, most maradunk a dögös  „pipiknél”, s megpróbáljuk összekapcsolni a témát innovációval, sőt még egy érdekes eloszlási görbét is rajzolunk, mielőtt ajánlunk néhány humoros videót megtekintésre
J


Mindenekelőtt azonban tekintsük át milyen kognitív stílust képviselő személyeket válasszunk folyamatfejlesztő csapatunkba!

Kognitív stílus alatt az egyén által preferált tanulási, problémamegoldó módszert értjük:

Míg adaptív gondolkodásmóddal rendelkező személyeket inkább a „dobozon belül” való gondolkodásmód, addig az innovatív gondolkodású személyeket a „dobozon kívül” való gondolkodásmód jellemzi.


Mennyire jellemzi Önt a dobozon kívül való gondolkodás képessége?Össze tudja kötni a pontokat
- 4 vonallal anélkül, hogy felemelné a ceruzáját a papírról?
- és 3-mal?
- esetleg 1 vonallal?


Sikeres folyamatfejlesztési projekt végrehajtásához mindkét stílusra szükség van, amit figyelembe kell venni a problémamegoldó csoport összeállításánál is.

Ha a csoport tagjai mind magukról, mind egymásról tudják ki milyen kognitív stílust képvisel, úgy az együttműködés is zökkenőmentesebb lehet.

Ön milyen kognitív stílust képvisel?

Inkább felfedező típusú INNOVÁTOR? Esetleg szabályokat felállító és betartó FOLYAMATFEJLESZTŐ?

Az alábbi KAI teszt segítségével gyorsan megtudhatja, hogy a haranggörbe mely részén helyezkedik el:


Forrás: Silverstein - The Innovators toolkit p.54


A tesztet természetesen én is elvégeztem. Ismerve magam a kapott eredményben nem csalódtam, mivel az átlagtól 1 szórásnyira balra helyezkedett el pontszámom, azaz inkább a folyamatfejlesztő típust képviselem.

Tehát olyan kreatív innovátorokat kell keresnem problémamegoldó projektjeink során, mint az alábbi videóban szereplő úr, akit apák napja alkalmából egy "dögös tyúkkal" lepett meg kedves családja:... s, ha lelkes amatőrök ötlete felkerül Youtube-ra, akkor az igazi mémként viselkedve előbb-utóbb életre kel olyan innovátorok által, mint például Dave......vagy profi marketingesek is lecsapnak rá...... amire pedig a konkurenciának is válaszolni kellett. :-)Mindegyik videó valamilyen mértékű újítást visz az eredeti feledezésbe, s ezért hasznos, ha körülnézünk más iparágakban, hátha lelkes innovátorok rég megoldották azt a problémát, amellyel éppen szembenézünk.

Erről szól TRIZ módszer...

Az innováció skála 5 szintje TRIZ szemlélet szerint:
Szint     Megnevezés                                         %
szint     „Józan paraszti ész” megoldások     32%
szint     Kisebb fejlesztések                            45%
szint     Jelentős innováció                             18%
szint     Új koncepció                                         4%
szint     Felfedezés                                             1%


Önre bízom annak eldöntését, hogy az egyes videók az innovűció melyik szintjét képviselik.

Na, mentem folyamatot fejleszteni :-)A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz