Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solversegítségével - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solversegítségével

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Solver ·
Tags: Szűkkeresztmetszetexcelsolveroperációkutatásszimplexmódszer

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solver segítségével
Aktuális megoldandó feladatunk, mint szűk keresztmetszet probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a gyártástervezés, vagy értékesítés maximalizálás során:

Egy termelővállalat szeretné nyereségét maximalizálni. Az előállítani kívánt termékeket a szűkös termelési kapacitások és a vevők kereslete alapján kell kiválasztani.

Ahhoz, hogy a döntési problémát optimalizálási feladattá lehessen alakítani számos feltételnek kell teljesülnie:

  • Az erőforrások csak korlátosan érhetőek el,

  • Számos döntési lehetőségnek kell rendelkezésre állnia, amelyek különböző mértékben befolyásolják a vállalat célját,

  • Matematikai formában kifejezhetőnek kell lennie a döntési formáknak,

  • A vállalat célja egyértelműen definiált, s szintén kifejezhető matematikában használatos képletekkel


Az optimalizáció során excel solver számára meg kell adnunk a célfüggvényt tartalmazó cellát, a változókat tartalmazó cellákat és a korlátokat is.

Bár excel solver csak korlátozottan alkalmazható Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során, az igazi cél inkább a gondolatébresztés, hátha kedvet kap mondjuk termékcsalád szinten a kipróbálására...

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet  letöltése.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma         esettanulmányainkat, illetve   hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos   sablonjainkat, vagy jelentkezzen   képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz