Vajon mi lenne, ha semmit sem tennénk? - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vajon mi lenne, ha semmit sem tennénk?

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Általános ·
Tags: Projektleansixsigma

Vajon mi lenne, ha semmit sem tennénk?
Tapasztalt folyamatfejlesztőként bizonyára Ön is kap időnként hasonló kérdést kollégájától, s míg kék színből vörösbe, majd újra kékbe váltana arcának színe olvassa el az alábbi gondolatokat!

Mielőtt Lean Six Sigma fejlesztésbe kezdene, hasznos lehet a fenti kérdéshez hasonlót feltenni, ugyanis a hiba megszűntetésére tett erőfeszítések, vagy az újonnan kialakított folyamat olyan erőforrásokat igényelhet, amely nem áll arányban az Ön Lean Six Sigma erőfeszítéseivel.

Ha a címben szereplő kérdésre a válasz „… semmi különös, minden folyna a maga medrében tovább…”, akkor két dolog fordulhat elő:
1.) a kolléga rosszul méri fel a hatást, vagy
2.) valóban a sürgős
fontos mátrix rossz negyedében keresgél feladatot.

A rosszul felmért projekt hatás 2 fő oka

 • csak az adott helyre és pillanatra koncentrál, pedig, a műszakos adatokból napi, heti, havi, majd évesített költséget számolva tetemes összeg adódhat

 • másik gépen, soron is jelentkezhet ugyanaz a probléma, de az nem az Ő felelőssége


A fentiek miatt lehetséges, hogy egy egyszerű „eldobott néhány címkét / alkatrészt a gép” típusú hiba éves szinten milliós költséget okoz vállalata számára.

Fontosnak tekintjük, hogy a költségeket és a hozamokat mindig évesítse (amennyiben rövidebb a gyártás, akkor vetítse a teljes élettartamra) és az alapján helyezze el a sürgős
fontos mátrixban a problémát!


Projekt indításáról szóló döntés pedig költség
haszon elemzéssel a leginkább megfogható, amit nem feltétlenül kell pénzben kifejeznie, hiszen értelmezhető lehet ciklusidő, yield, stb. tekintetében is.

Az alábbiakat veheti számításba:

 • Közvetlen pénzügyi hatás

 • Időráfordítás

 • Hulladék / selejt változása

 • Gép / berendezés elhasználódása, illetve meghibásodása

 • Egységnyi munkaidő alatt termelt darabszám változása

 • Az elvégzett munka minőségének javulása

 • Balesetek számának, illetve bekövetkezési valószínűségének változása

 • Vevői elégedettség javulása (rosszabb esetben, ha nem végzi el a projektet, akkor elveszíti-e vevőjét?)

 • Duplikált munka megszűnése

 • Extra erőfeszítések

 • Stb.


A kockázatokat mindig a bekövetkezés valószínűségével súlyozza!
Hogyan?
Írjon az info@cashflownavigator.hu címre és segítünk!

Amennyiben megbizonyosodott arról, hogy a hatás felmérése megfelelően történt mind időtáv, mind tér és költség tekintetében és a válasz továbbra is
„… semmi különös, minden folyna a maga medrében tovább…”, úgy bátran lépjen tovább a következő Lean Six Sigma projektre!

Végül, pedig csatoltunk egy kis táblázat arról mennyi időt fordíthat adott probléma megoldására, ha szeretné, hogy 5 éven belül megtérüljön erőfeszítése:Jó folyamatfejlesztést kívánunk!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz