Könyvajánló Lean Six Sigma szekembereknek - Elemi LEAN - Minndent, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Könyvajánló Lean Six Sigma szekembereknek - Elemi LEAN - Minndent, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean Six Sigma könyvek ·
Tags: könyvajánlóLeanleanalapok
Könyvajánló Lean Six Sigma szakemberek számára -
Elemi LEAN - mindent, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko


Elemi LEAN - minden, amit a leanről tudok, az első osztályban tanultam, Robert O. Martichenko
Kartonált puhakötés

103 oldal
Kiadó:
LEI Magyarországi Egyesülete
Nyelv: Magyar
ISBN: 978-963-12-0947-1

 
Az iskolakezdés első napjainál tartunk, s facebookra idén talán még több fénykép került fel, többségében vidám, helyenként viszont megszeppent gyermekekkel az évnyitó ünnepségen, vagy éppen indulóban az iskolába a büszke szülőkkel. A képekről jutott eszembe, hogy összefoglalót írjak az Elemi LEAN című könyvhöz.
 
Robert O. Martichenko ötlete kiváló, hiszen ahogyan a könyv előszavában John Shook is méltatja „Minden lean specialista vágyik arra, hogy a lean szemlélethez egyszerű, élvezetes és könnyen olvasható bevezetést adhasson ismerősei, üzlettársai…” kezébe.
 
Egyetértek a bevezetővel, hogy az ötlet kiváló, bár a megvalósítás kissé valóban felemásra sikeredett.
 
Nem a kerettörténet miatt, azaz, hogy első osztály első napját mutatja be a szerző játékosan gyermeki szemszögből, s az illusztrációk is meglehetősen jól sikerültek, hiszen az ember szívesen lapozgatja a könyvet.
 
Talán az a zavaró, hogy inkább a lean eszközökre koncentrál az egyes fejezetekben és kevésbé „jön át” maga a filozófia. A szerző kedves példákkal mutatja be az alábbiak fontosságát:

 • vizuális irányítás
 • a tanulás fontossága
 • a munkahely megszervezéséről
 • az alapelvekről és az elvárásokról
 • az áramlásról, különösen az egydarabos áramlásról
 • problémamegoldásról
 • ütemidőről
 • mit tekintünk hozzáadott értéknek
 • gemba bejárás
 • húzó rendszer
 • kommunikáció és csapatmunka
 • az eredmények fenntartása
 
Talán azért van az olvasó zavarban, különösen, akinek ez az első Leannel kapcsolatos olvasmánya, mert bár van utalás a gyártási folyamatokra is a könyvben, de eléggé elvonatkoztatott. Elemi lean a könyv címe, de japán, valamint angol szavak, kifejezések vannak beleszőve a szövegbe, igaz megfelelő magyarázatokkal ellátva, de nem biztos, hogy a lényeget megérti az olvasó. Kissé hasonlít Crosby klasszikus könyvére ez a próbálkozás, azonban a How To Run a Zero Defects Program című könyvecskében karikatúrák találhatóak, amelyek jobban illenek a mérnökökhöz, mint célközönséghez talán.

Továbbá, ha az eszközökre és az alapokra kívánta helyezni a hangsúlyt Robert O. Martichenko, úgy inkább egy zsebrevágható, gyártási / szolgáltatási példákkal teletűzdelt könyvecske talán nagyobb segítséget nyújtana az abszolút kezdő folyamatfejlesztők számára.

Az Elemi LEAN című könyvet én inkább átlapozásra ajánlom tapasztaltabb Lean szakemberek számára mondjuk ilyenkor szeptember elején egy kicsit mosolyogni és felidézni a fent felsorolt eszközökkel kapcsolatos legfontosabb fogalmakat.

Bár a lean szakkönyvek között olcsónak tekinthető ez a kiadvány, azonban én mást adnék egy kezdő folyamatfejlesztő kezébe, ha az alapokat kívánja elsajátítani. Például nagyszerű befektetés lehet megszerezni valamely antikváriumban Eli Goldratt A cél című regényét, ami bár jóval hosszabb, de letehetetlenül olvasmányos, nem találhatóak benne japán kifejezések, viszont gyerekcsapat szintén szerepel benne, hogy a szűk keresztmetszet menedzsmentjére vonatkozó alapelveket megértse az olvasó.

A LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyve, viszont azoknak szól, akik már tisztában vannak valamilyen szinten a folyamatfejlesztéssel, valamint annak korlátaival, amennyiben kizárólag egyetlen, például a LEAN módszerre, ezközökre támaszkodik folyamatjavítás során.

Jó folyamatfejlesztést kívánok!
Fehér Norbert


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz