Miért kell szigorúbbnak lenni hipotézisvizsgálat végrehajtása során az α kockázat kapcsán? - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Miért kell szigorúbbnak lenni hipotézisvizsgálat végrehajtása során az α kockázat kapcsán?

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: hipotézisvizsgálatsixsigmakockázatsixsigmagreenbeltfolyamatfejlesztésanalízisfázis
Miért kell szigorúbbnak lenni hipotézisvizsgálat végrehajtása során az α kockázat kapcsán?

 
A hipotézisvizsgálat folyamatát végiggondolva nem nehéz belátni, hogy a nullhipotézisre vonatkozó döntésünk nem lesz feltétlenül helyes, hiszen előfordulhat, hogy bár a H0 igaz, azonban a próbafüggvénynek az adott mintából számított értéke a kritikus tartományba kerül. Ilyenkor a fent leírtak alapján a nullhipotézist annak ellenére elutasítjuk, hogy az a valóságban igaznak bizonyul. Ezt a típusú hibát elsőfajú hibának hívjuk, és mértéke pontosan a szignifikanciaszinttel, azaz α-val lesz egyenlő.

 
Ennek azonban a fordítottja is előfordulhat, azaz hogy a nullhipotézis nem igaz, de a próbafüggvény értéke mégis az elfogadási tartományba esik. Ez szintén hibás döntés, amit a szakirodalom másodfajú hibának nevez. Bekövetkezésének valószínűségét pedig β-val jelöljük.
 
                                        
 

 
 
Miért kell szigorúbbnak lenni α kockázat esetén?

 
Azért, hogy elkerüljük az idő előtti „leállást”, hiszen ekkor tévesen azt feltételezzük, hogy bekövetkezett az a változás, amelyet el akartunk érni. Ellenkező esetben viszont tovább folytatjuk az akcióinkat, de biztosan újra teszteljük az eredményeket (ekkor „csupán” lassabban haladunk vagy több erőforrást használunk fel a szükségesnél, így β esetén valamivel megengedőbbek vagyunk).

Miért végzünk hipotézisvizsgálatokat Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során?
Milyen lépésekből áll a végrehajtása?

Többek között ezeket is megtanulhatja gyakorlatorientált Lean Six Sigma képzéseinken, vagy vásárolja meg a LEAN SIX SIGMA folyamatfejlesztés kézikönyvét a hozzá tartozó Lean Six Sigma e-learning portál hozzáféréssel:


Jó folyamatfejlesztést kívánok!
Fehér Norbert


A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz