Melyik SPC kontroll grafikont válassza? - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Melyik SPC kontroll grafikont válassza?

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: sixsigmaspckontrollgrafikonstatisztika

Melyik SPC kontroll grafikont válassza?


Six Sigma szakértők adatsorok leírására az alábbi jellemzőket alkalmazzák:

 • Várható érték (átlag, módusz, medián)

 • Ingadozás

 • Elemszám

 • Görbe alakja


Ezek mellett azonban van egy 5. fontos statisztikai adatsor jellemző, a stabilitás. Folyamat stabilitását SPC grafikonokkal vizsgáljuk a várható érték körüli ingadozáss elemzésével.

Miért fontos SPC, vagy bővebben statisztikai folyamat kontroll a fent említett 4 jellemzőn túl?
Tekintse meg SPC esettanulmányunkat!

SPC jelentőségét bizonyítja, hogy gyakran a 7 elemi eszköz (vagy 7 minőségügyi eszköz) között említik és Ishikawa professzor úr is fontosnak ítélte a trend analízis elvégzését egyszerű vonal grafikonnal.

Folyamat stabilitás vizsgálathoz többféle SPC grafikont használhat, s az alábbi ábrával abban próbálunk segíteni, hogy a az adatok típusa és a mintanagyság alapján helyesen válasszon SPC grafikon kategóriát!SPC grafikon készítése során első feladata annak eldöntése, hogy mennyiségi, vagy minőségi adatok állnak rendelkezésére:

a.) Mennyiségi adat: egyszerűen minden adatsor, amely mérés alapján  keletkezett és numerikus adatokat tartalmaz (pl. méret; idő; hőmérséklet; stb.)
b.) Minőségi adat: valamiféle minősítés alapján keletkezett adatsor (pl. OK/NOK; de helyezés is, mint első, második, harmadik; vagy ha „címkézés” eredménye gép 1, gép 2; stb.)


Mennyiségi adatokra vonatkozó SPC grafikon kiválasztásához már csak a mintanagyságra van szükség, mely lehet konstans, vagy változó:

 • I-MR grafikont válasszon, ha egyedi adatokat tartalmazó adatsora van, s nem normális eloszlás esetén helyettesítheti az átlagot a mediánnal (műszakonként 1 véletlenszerűen kiválasztott termék mért adataiból készített grafikon)

 • Xbar-R grafikont akkor használjon, ha az alcsoportokban szereplő adatok száma 2<n<10, mert R a terjedelmet jelenti és kisebb minták esetén a terjedelem alkalmasabb jellemző, mint a szórás (órai mért adatokból készített grafikon, úgy, hogy azokból műszakos átlagot és terjedelmet készít)

 • Xbar-s grafikont akkor használjon, ha az alcsoportokban szereplő adatok száma n>10, mert ekkor már a szórás becslése is pontosabb (például egy szállító valamilyen termékének mért értékének megjelenítése szállítmányonként, ha alkalmanként több, mint 10 elem mérését végzik)


Minőségi adatokra vonatkozó SPC grafikon kiválasztásához 2 további döntésre van szükség:

b1.) Hibák számát kívánja megjeleníteni, vagy a hibás termékek arányát?
b2.) Konstans, vagy változó elemszámú minták állnak rendelkezésére?


 • c grafikont használjon, ha a hibák számát vizsgálja konstans elemszám esetén (műszakonként 10-10 terméket kiválasztva meghatározni hány darab hiba található átlagosan egy terméken)

 • u grafikont használjon, ha a hibák számát vizsgálja változó elemszám esetén (műszakonként minden kieső terméket megvizsgálni, hogy azok átlagosan hány hibát tartalmaznak)

 • np grafikont használjon, ha a hibás termékek arányát vizsgálja konstans elemszám esetén (műszakonként 30-30 terméket kiválasztva és megvizsgálva mennyi a kiesés aránya)

 • p grafikont használjon, ha a hibás termékek arányát vizsgálja változó elemszám esetén (műszakonként változó kibocsátás mellett X db gyártott termékből Y db kiesik)


Amennyiben további SPC kérdése van írjon az info@cashflownavigator.hu címre, vagy tekintse meg aktuális Six Sigma képzési ajánlatainkat!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz