Érdekes Poka Yoke megoldás 3 évesek számára - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Érdekes Poka Yoke megoldás 3 évesek számára

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: PokaYokehibamentesgyártás

Érdekes Poka Yoke megoldás 3 évesek számára  Egy 3 éves kisfiú számára még az is nagy kihívást jelent, hogy egy sablon kifestése során annak körvonalain belül maradjon, nemhogy csomót tudjon kötni a cipőjére, vagy például egy vizibombára, ha a nyári kánikulában játszani támad kedve a nagyokkal.

Ez a probléma úgy tűnik egy élelmes játékgyártó figyelmét is felkeltette, amely egy nagyon szellemes Poka Yoke megoldással tudott előrukkolni. Gyártás során elhelyezett a lufiban egy akkora hungarocell golyócskát, ami valamivel szélesebb, mint a lufi nyaka. Mivel a golyó könnyebb, mint a víz, így a lufi megtöltésekor automatikusan feljön a tetejére elzárva a beömlő nyílást, s így bizony kezdődhet a játék. (sajnos pumpa híján nekem csak a csaptelep maradt...)Az ötlet briliáns és teljesen megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket Poka Yoke megoldásokkal szemben támasztunk Lean Six Sigma problémamegoldás során.

A
Poka Yoke kifejezés hibamentes gyártást jelent lefordítva, de hétköznapi szóhasználattal inkább „hülyebiztosnak” hívjuk, s bizony Toyotánál is ez volt az eredeti elnevezés (japánul Bata Yoke). Azonban Toyota 4P rendszer szerves részét képezi a dolgozók tisztelete, így terjedt el inkább a ma ismert kifejezés.

Poka Yoke filozófia hátterében az áll, hogy a dolgozók szándékosan nem hibáznak, vagy hajtanak végre folyamatlépéseket helytelenül, azonban számos ok miatt azok mégis bekövetkeznek. Nagyon fontos, hogy a bekövetkezett hibák mindig a gyártási rendszer, illetve a megmunkálási módszerekből adódnak és nem a dolgozók hibájából. Ezért tehát ne az embereket akarjuk javítani, hanem magukat a folyamatokat!

Hiroyuki Hirano 10 hibaforrást azonosított híres Poka Yoke könyvében :

  • Feledékenység okozta nem meghúzott csavar

  • Félreértés okozta hibák tolni, vagy húzni típusú ajtó

  • Azonosítási nehézségekből adódóak 100 db-ot 1000 db-nak olvasunk

  • „Amatőrök” hibái új dolgozó nem ismeri a folyamatot

  • Szándékos hibák piros lámpánál átkelni a zebrán

  • Véletlen hibák elgondolkozva véletlenül lelépni a zebrára piros lámpánál

  • Lassúság okozta hibák tanuló sofőr

  • Standard hiánya miatti hibák mérési pontatlanság

  • Meglepetés hibák Gép meghibásodása előzetes jelzés nélkül

  • Akaratlagos hibák Szabotázs, bűnözés


Lufis esetünkben talán a 4. kategória az, amit meg kellett szüntetni :-)

A hibák előfordulásának rengeteg oka lehet, azonban majdnem mindet ki lehet küszöbölni, ha feltárjuk annak gyökérokát és megfelelő Poka Yoke módszerrel látjuk el a folyamatot.

A fenti példából is látszik, hogy számos Poka Yoke eszköz létezik.
Alapszabályként törekedjen arra, hogy olyan minél egyszerűbb és olcsóbb megoldást válasszon folyamatfejlesztő csapatával, amit nem lehet áthágni (faék típusú megoldást keressen)! Rendkívül frusztráló tud lenni minden mérnök, illetve technikus számára, ha az ellenőrzés ellenőrzésének az ellenőrzésére kell valamilyen megoldást kitalálni, mert mindegyik hibádzik valamilyen ok miatt. Használja például a 7 módszer analízist az ötletelésre és a kiválasztásra!

Drága megoldás helyett az egyszerűségre törekedjen, amelynek bevezetését követően a folyamat tulajdonosa a homlokára csap és így kiált: „Ezt kerestem!”. A Poka Yoke megoldások 95%-a megvalósítható kevesebb, mint 20.000 Ft befektetésével. Amennyiben az Ön ötlete ennél drágább, úgy kérem, gondolkodjon még egy kicsit!

Jó pancsolást, azaz folyamatfejlesztést! :-)További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  Lean Six Sigma képzéseinkre!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz