Időmérés és mozdulatelemzés az iparban - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Időmérés és mozdulatelemzés az iparban

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: IparimérnökmozdulatelemzésergonómialeanTaylorizmusmunkaszervezésgembafolyamatfejlesztésszűkkeresztmetszet

Időmérés és mozdulatelemzés az iparban
, avagy a munkaszervezés, mint tudományág kialakulása a XX század elején


A minap egy élelmiszeripari vállalat termelési vezetőjével beszélgettünk folyamatfejlesztési lehetőségekről és természetesen előkerültek Lean Six Sigma projekt indításának kritériumai, amelyről részletesebben a 2014 februári Flow hírlevélben írtunk.

A cikkből 3 elemet szeretnék kiemelni, amelyre különösen kell ügyelni folyamatfejlesztési tevékenység megkezdése előtt:

  • A folyamatoknak dokumentáltaknak kell lenniük (léteznek standardok)

  • A dolgozók betartják a standardokat (stabil folyamatok)

  • A teljesítmény mérésre kerül és visszacsatolódik a dolgozók felé (terv-tény összehasonlítások léteznek, illetve eslőszintű akciók az eltérések csökkentésére)


Jelen írás célja bemutatni a teljesítmény mérésének és a munkaszervezés, mint tudomány fejlődését a XX. század kezdetétől, mely megalapozta a klasszikus ipari mérnöki munkakör kialakulását, a mozdulatelemzés tanulmányozásával és az ergonómia alapjainak lerakásával, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során konkrét, pénzben kifejezhető hasznot nyújtson, különösen akkor, ha a szűk keresztmetszetet jelentő tevékenység vizsgálatára és fejlesztésére irányul.

Talán Ön is elgondolkozott azon lehet-e bizonyos feladatokat racionálisabban, hatékonyabban elvégezni, mint az alábbi 1946-os rövidfilm, mely Ford vállalat megrendelésére készült a dolgozók oktatása céljából és szemléletének formálására:A módszer alapjainak lerakása azonban korábbra nyúl vissza egészen Friedrich Taylorig és Frank Gilbertig:

Friedrich Taylor „A tudományos irányítás alapelvei” című könyve, melyet 1911-ben adtak ki több olyan alapelvet írt le,melyek később „Taylorizmus” néven váltak ismertté. A Taylor által leírt alapelvek közül wikipedia 4-et emel ki:

1) Alakítson ki egy „tudományos módszert minden munkafolyamat számára!
E kijelentés alatt azt értette, hogy a munka tervezésekor minden mozdulatot, szabványos munkaeszközt és alkalmas munkakörülményt figyelembe kell venni.
2) Figyelmesen válassza ki a feladatra leginkább alkalmas munkásokat!
3) Gondosan képezze ki a kiválasztott dolgozókat a feladat elvégzésére és biztosítsa a munkafeltételeket, hogy stabilan tartani tudják termelékenységi szintjüket!
4) Támogassa a dolgozókat munkájuk elvégzésének megtervezésében, megszervezésében és biztosítsa támogatásáról feladatuk elvégzésében, ha bárminemű akadály felmerül a munkavégzés során!


A taylori klasszikus lapátolási példát az alábbi film is bemutatja:Frank Gilbreth a középiskola után kőművesként kezdett el dolgozni, majd építési vállalkozó lett, s saját, illetve társai munkáját elemezve egyszerűbb és gyorsabb falazási módszereket keresett.

A kőművesek munkájának tanulmányozása során
arra a következtetésre jutott, hogy a falazási folyamat 17 alapmozdulat kombinációjából épül fel, amelyek 3 fő csoportba sorolhatóak: megragadás, mozgatás, megtartás. A vizsgálat során a munkások mozdulatait filmre is vette. Gilbreth arra tanította a vállalatvezetőket és mérnököket, hogy a munka elvégzésének aktuális módját állandóan kérdőjelezzék meg, és felhívta a figyelmet a folyamatos fejlesztés fontosságára.

Feleségével, akitől 11 gyermeke született, éveken át különböző iparágakban vizsgálták a munkások (fizikai és szellemi munkások) munkastílusát, szokásait, hogy egyszerűsítsék a munkafolyamatokat. Az I. világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált, s feladata az volt, hogy megtalálja a kézfegyverek gyorsabb és hatékonyabb szét- és összeszerelésének a módját.

Gilberth
volt az első mérnök, aki ápolónőt állított a sebész mellé, hogy kiszolgálja a műtét közben. Ezen elvet Lean Six Sigma módszer is átvette eltérő ciklusidejű folyamatok közötti áramlás megteremtése során (doctor and nurse concept).

Az alábbi eredeti Gilberth film bemutat néhány előtte - utána fejlesztést és az azokból eredő termelékenység javulás hatását.Érdekes, hogy már a némafilm korában Gilberth felismerte, amit Lean Six Sigma fejlesztéseink során nem győzünk hangsúlyozni:
1 kép többet ér, mint 100 szó, s egy rövid filmrészlet 1000 képpel is felér, ha jó szögből mutatja be a folyamatot.
Használjon bátran Ön is vizuális eszközöket nemcsak az elért eredmények prezentálásához, hanem az analízis során is, mely lehet akár a legegyszerűbb "5 Miért?" technika! Ne a film minőségre, hanem a használhatóságra, értelmezhetőségre koncentráljon, így egy mobiltelefonos videó is elégséges, ráadásul sokkal kényelmesebb használatot biztosít, mint a filmben szereplő 1910-es modell...


Önnek is vannak Lean Six Sigma ötletei, amelyek szinte nulla beruházással képesek növelni a dolgozó termelékenységét, vagy megszűnteti a hibák, vagy balesetek kockázatát?


Menjen gembára! Különösen izgalmas lehet, ha éppen a szűk keresztmetszetet jelentő folyamatlépést tekinti meg kollégájával, hátha a fenti videók hatására eszébe jut néhány kreatív ötlet!


További hasznos linkek Taylorizmusról illetve az idő és mozdulatelemzésről (angolul):

Time and motion study (általános)
Time and motion study (egészségügy)

Digital Taylorism (idő és mozdulatelemzés, munkaszervezési kihívások a digitális korszakban)

További információkért mozdulatelemzésről, időmérésről olvassa Lean Six Sigma hírlevelünket, esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz