Six Sigma dióhéjban - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Six Sigma dióhéjban

LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: SixSigmaDMAIC

Six Sigma módszer dióhéjban
A fenti videóban szeretném bemutatni a Six Sigma módszert nagy vonalakban, s ha kérdése merül fel, vagy felkeltettem érdeklődését, kérem, keressen bizalommal képzési igényével!

A három leggyakrabban alkalmazott strukturált folyamatfejlesztési módszer alapvető feltételezései a következők:

  • Six Sigma a kulcs üzleti folyamatokban megrejlő hibák és ingadozás csökkentésére koncentrál, hogy standard outptok keletkezzenek

  • Lean a veszteségforrások megszűntetését, majd az áramlás megteremtését helyezi a középpontba.

  • A Szűk keresztmetszet elmélet pedig a rendszer korlátainak fejlesztését tűzi zászlajára.


Mi is Six Sigma, vagy magyarul Hat szigma?

Rövid definíció:
A Six Sigma adatorientált statisztikai eszközöket alkalmazó eljárást (DMAIC) a kulcs üzleti folyamatokban megrejlő hibák és ingadozás csökkentésére alkalmazzuk a vevői igények jobb kielégítése céljából.

A folyamatfejlesztési eljárások számos eszközt alkalmaznak. Csak TQM több, mint 400 eszközt használ, azonban Önnek nem szükséges mindet ismernie. Amennyiben  Six Sigma képzésre jelentkezik nálunk látni fogja, hogy 5 miért módszerrel, illetve a 7 elemi eszközzel rengeteg problémát meg tud oldani, azonban, ha az igazán édes, érett gyümölcsöket szeretné megszerezni, akkor hasznos, ha ismeri a Lean által preferált Kaizen módszert, illetve ígérem Önnek, hogy gyakorló zöldövesként 30 Six Sigma eszköz ismerete elégséges e gyümölcsök leszüreteléséhez.

Six Sigma projektjéhez alapvetően 5 tényezőre lesz szüksége:

  • Kulcs üzleti folyamatra, melyek közül 2 típus lesz igazán érdekes:

- Amely ritkán fordul elő, azonban rengeteg erőforrást vesz igénybe (ilyen például az éves leltár), illetve
- Az, amely alkalmanként kevés erőforrást igényel, de nagyon gyakran fordul elő az üzleti folyamatokban (pl. vonalkód beolvasás)

  • Megbízható mérőrendszerre van továbbá szükség és stakeholderek által közösen meghatározott célra, hiszen tények, adatok alapján jellemezzük a kiinduló állapotot, s folyamatosan mérjük mely folyamatfejlesztési lépés mennyivel visz közelebb célunkhoz

  • Probléma alatt Six Sigma módszer esetén a mérőrendszerrel gyűjtött tény és célértékként megjelenített adatok közti rést értjük

  • Megtakarításnak 3 alapvető típusa létezik

- A leginkább preferált az, amely árbevételt növel, vagy költséget csökkent (ilyen lehet például a szűk keresztmetszetet jelentő folyamatlépés fejlesztése, vagy a selejtcsökkentés)
- Második, amely a lekötött tőkét csökkenti (pl. gyártásban lévő félkésztermékek szintjének csökkentése)
- A harmadik típus pedig, amely valamilyen kockázatot csökkent (pl. lehetséges szállítási késedelem okozta kötbér)

  • Vevői igény, mely nemcsak a végfelhasználót jelenti, hanem a következő folyamatlépést is tágabb értelemben, hiszen a logisztikából ismert 7M/9M elvek szerint kell kiszolgálni


Szigma szint alatt pedig a vállalat teljesítményét értjük az egyes kulcs üzleti folyamatokban. Tradicionális környezetben működő vállalatok 3, illetve 4 szigma teljesítményre képesek, mely átszámítva 6 200 és  67 000 hibát jelent  egymillió lehetőségre vetítve. A hat szigma, vagy angolul Six Sigma standard, mely 3,4 hibát jelent egymillió hibalehetőségre vetítve válasz az egyre növekvő vevői elvárásokra, illetve a modern gyártási és szolgáltatási folyamatok komplexitásának ugrásszerű változására.

Six Sigma módszer igazi lényege, hogy a dolgozók megismerik a méréseken, adatokon alapuló folyamatmenedzsment lényegét. Tényeken, adatokon alapuló kommunikációt folytatnak főnökeik és a vevők felé, és kollégáiktól is ugyanezt várják el, ha információra van szükségük.

Nos? Kíváncsi a részletekre?

Tekintse meg Six Sigma képzési tematikánkat, olvassa hírlevelünket, Six Sigma esettanulmányainkat, vagy Blog bejegyzéseinket!

Jó folyamatfejlesztést kívánok!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz